Najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

Križevačka zvjezdarnica, izrasla u sklopu projekta SPARK, a kao dio Kozmološkog centra dočekala je i svoje službeno otvorenje. Otvorenje će se održati kao poseban događaj za Dan grada Križevaca, u četvrtak, 20. travnja 2023. godine, s početkom u 12 sati na adresi Trg svetog Florijana 16 u Križevcima (pored Kozmološkog centra / Zvjezdarnice), a program otvorenja će se nastaviti sve do večernjih sati kada će u 20 sati početi svemirski koncert Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.

Četvrtak, 20. 4. 2023.

 • 12.00Svečano otvorenje

  Svečano otvorenje uz visoke goste i izjave
 • 15.00 - 19.30Razgled zvjezdarnice

  Razgled zvjezdarnice za građane, uz stručno vodstvo
 • 20.00Svemirski koncert

  Svemirski koncert u izvedbi Gradskog tamburaškog orkestra Križevci

Petak, 21. 4. 2023.

 • od 19.30Slobodno razgledavanje

  Slobodno razgledavanje zvjezdarnice

Subota, 22. 4. 2023.

 • od 19.30Slobodno razgledavanje

  Slobodno razgledavanje zvjezdarnice uz vodstvo

Kozmološki centar

Kozmološki centar, ostvaren kroz projekt SPARK i raniji dvomilijunski EU projekt Future Hub Križevci, predstavlja znanstveno-obrazovni centar posvećen istraživanju Svemira i promicanju tematike Svemira. Jedinstven je na nacionalnoj razini, ali i šire, ne samo zbog moderne i tehnološki sofisticirane zgrade zvjezdarnice, već i zbog jedinstvenih programa koji spajanju obrazovanje za djecu, mlade i opću populaciju, istraživanja svemira, umjetničke performanse i izložbe te popularizacije znanosti. Do sada je kroz cijeli niz obrazovnih i popularno-znanstvenih programa oba projekta uključeno stotine djece i mladih ne samo iz Križevaca, već i iz susjednih gradova. U provedbu ovih programa uključeni su stručnjaci i znanstvenici, a dvojica doktora znanosti, fizičara, vratili su se iz inozemstva u Hrvatsku zahvaljujući ovim projektima.

SPARK

Projekt SPARK (“SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”) vrijedan je 3 milijuna kuna i sufinanciran iz EU fondova, a pokrenut je kao težnja organizacija civilnog društva iz Križevaca, udruge P.O.I.N.T.Astronomskog društva Perzeidi i Zaklade Volim Križevce, zatim Sveučilište u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, gradske institucije Pučkog otvorenog učilišta KriževciGradske knjižnice „Franjo Marković” te Grada Križevaca da ponude djeci, mladima, ali i širem građanstvu nove sadržaje kojima bi promicali prirodne i tehničke znanosti te pobudili interes za svemirom.

Prozor u svemir

Zvjezdarnica i Kozmološki centar pobudili su do sada veliki interes javnosti, struke i medija, jer inspiriraju univerzalnom, a opet nesvakidašnjom tematikom. Primjer Kozmološkog centra pokazuje da je čak i u manjim sredinama moguće radom, znanjem i upornošću realizirati ambiciozne – svemirske – ideje.

Izradu web stranice sufinancirali su Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu projekta SPARK.
www.strukturnifondovi.hr | www.esf.hr

Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci.

SPARK - Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca, Udruga P.O.I.N.T.  2021 - 2023