Uvod u astrofotografiju

Uvod u astrofotografiju” kratak je tečaj koji će se održavati u naredna dva tjedna na križevačkoj zvjezdarnici kroz četiri radionice. Ovaj je tečaj namijenjen prvo onima koji se bave fotografijom i željeli bi istražiti ovu pomalo egzotičnu domenu fotografije, ali je namijenjen i onima s interesom za svemirom koji već imaju iskustvo neposrednog opažanja svemira okom, ali bi željeli to što vide i nekako zabilježiti trajnije na slici.

Ljetna škola istraživanja Svemira

Mikrokozmos i makrokozmos

Ovogodišnja ljetna škola u Kozmološkom centru posvećena je jedinstvenoj vezi Čovjeka i Svemira - mikrokozmosa i makrokozmosa - kao svojoj glavnoj temi. Na ovom trećem po redu ljetnom susretu istraživanja Svemira u Križevcima, od 17. do 21. 7. 2023., bavit ćemo se mnoštvom pitanja, no sva se ona mogu shvatiti kao dio istog motiva: Čovjek je sam za sebe jedan čitav Svemir - mikrokozmos i kao takav je neshvatljiv bez razumijevanja velikog Svemira - makrokozmosa - u koji je postavljen. S druge strane, svako znanje o Svemiru moguće je samo putem onoga tko ga spoznaje - Čovjeka. Zbog toga se bez razumijevanja toga što Čovjek jest uopće ne može govoriti o Svemiru. Drugim riječima - da bi shvatili što je Čovjek moramo proučavati Svemir, a da bi shvatili što je Svemir, moramo proučavati Čovjeka.

Mala škola astronomije

Mala škola astronomije višednevni je i besplatan obrazovni program za polaznike svih uzrasta kroz koji je cilj naučiti osnove snalaženja na noćnom nebu, upoznati se s najvidljivijim nebeskim fenomenima te usvojiti principe rada teleskopa

Nakon prijave i upisa, polaznici u grupi školu polaze kroz više večernjih termina, po jedan dan u tjednu u trajanju od 1 sat. Škola se sastoji od predavanja, praktičnog dijela i promatranja noćnog neba kroz teleskop. Točan raspored i vrijeme termina dobivaju se nakon prijave.

Slobodno razgledanje zvjezdarnice i javna promatranja

Za one koji bi samo željeli prošetati zvjezdarnicom, bez predavanja i stručnog vodstva, to mogu učiniti četvrtkom od 21:30 do 22:30.
 

Pored slobodnog razgledanja, povodom nekog astronomskog događaja, organizirat će se i astronomsko promatranje, u prosjeku jednom mjesečno, a što će biti posebno najavljeno na ovim stranicama.

Za razgledanje i javna promatranja nije potrebna najava dolaska te nema ulaznice, odnosno ovi programi su besplatni.

Organizirani grupni posjeti

Za jednokratne grupne posjete Kozmološkom centru i zvjezdarnici uz stručno vodstvo, posebno organizirana predavanja i radionice, izvan programa projekta SPARK - kontaktirajte Destinacijsku agenciju Križevci

Više informacija na:

Mala škola digitalnog crtanja

Mala škola digitalnog crtanja namijenjena je višim razredima osnovne škole i starijima gdje će kroz 5 radionica proći osnove digitalnog crtanja. Radionice će voditi Ivan Ivanović, game artist s višegodišnjim iskustvom u industriji računalnih igara i edukaciji.

Kroz ove radionice pokazat će se kako doći od koncepta do ilustracije na računalu, kako aplicirati ilustraciju u različitim kontekstima, a uz to upoznat će se sa softverom Adobe Photoshop Elements i drugim grafičkim alatima te Wacom tabletom. Svi potrebni alati osigurani su u sklopu radionice.

Računala i računalni sustavi danas ulaze u svaki kutak naših života. Ona se nalaze u našim telefonima, pogone najrazličitije kućanske uređaje, od TV-a i perilica za rublje pa do pametnih žarulja i mrežnih routera, ona su neizostavni dio modernih automobila, ali i čitavih infrastruktura. S tim sustavima najčešće se susrećemo i komuniciramo putem prilagođenih sučelja koja omogućuju samo elementarne obrasce korištenja koje su predvidjeli proizvođači, međutim, većina njih krije i veće potencijale, ali da bi se ti potencijali iskoristili nužno je upoznati principe rada koji iza njih stoje.

Srećom, to nije toliko teško jer većina nabrojanih sustava bazira se na Linuxu ili srodnim operacijskim sustavima, pa je upoznavanje s Linuxom temelj za njihovo razumijevanje. Linux je tako osnovni alat svakog naprednog računalnog korisnika, bio on haker ili sistemski programer.

Ove radionice namijenjene su srednjoškolcima i studentima, ali i drugim računalnim entuzijastima koji su ovladali osnovama korištenja računala, ali žele znati više. Vodit će ih Andrej Dundović, teorijski fizičar koji se intenzivno bavi računalima od malih nogu, ima više od 15 godina iskustva s GNU/Linuxom te s nizom nesvakidašnjih računalnih sustava: superračunalima, mikrokontrolerima, mrežnom opremom i poslužiteljima, a ne zazire ni od hardverskih izazova.

Radionice tehnike: za astronomiju, fiziku i robotiku

Umijeće izrade novih predmeta i oruđa specifično je za čovjeka i jedno je od ključnih razloga zašto se čovjek izdvojio iz životinjskog svijeta i stvorio civilizaciju. Umijeće nije nešto što se dobiva po rođenju, već se uči i uvježbava, a upravo od riječi umijeće na grčkom dolazi i riječ tehnika. Tehnika je stoga osnova čovjeku da se razvija, da istražuje i da spoznaje.

Na ovim radionicama želimo praktično ovladati i naučiti koristiti različita oruđa, strojeve, alate i tehnike kako bi sami mogli stvarati pak nove alate za eksperimentiranje, za istraživanje i u konačnici za spoznavanje. Naglasak ovih radionica bit će na ovladavanju tehnike za astronomiju u ambijentu nove zvjezdarnice, zatim za fiziku te robotiku. Radionice će voditi Andrej Dundović.