Ljetna škola istraživanja Svemira

Mikrokozmos i makrokozmos

Ovogodišnja ljetna škola u Kozmološkom centru posvećena je jedinstvenoj vezi Čovjeka i Svemira - mikrokozmosa i makrokozmosa - kao svojoj glavnoj temi. Na ovom trećem po redu ljetnom susretu istraživanja Svemira u Križevcima, od 17. do 21. 7. 2023., bavit ćemo se mnoštvom pitanja, no sva se ona mogu shvatiti kao dio istog motiva: Čovjek je sam za sebe jedan čitav Svemir - mikrokozmos i kao takav je neshvatljiv bez razumijevanja velikog Svemira - makrokozmosa - u koji je postavljen. S druge strane, svako znanje o Svemiru moguće je samo putem onoga tko ga spoznaje - Čovjeka. Zbog toga se bez razumijevanja toga što Čovjek jest uopće ne može govoriti o Svemiru. Drugim riječima - da bi shvatili što je Čovjek moramo proučavati Svemir, a da bi shvatili što je Svemir, moramo proučavati Čovjeka.

Uz stalne znanstvenike i voditelje znanstveno-obrazovnih programa Kozmološkog centra, dr. rer. nat. Andreja Dundovića i dr. rer. nat. Petra Pavlovića, na ovogodišnjoj ljetnoj školi će sudjelovati i gostujući znanstvenici iz područja filozofije – dr. sc. Kristijan Gradečak, izv. prof. dr. sc. Boško Pešić, doc. dr. sc. Luka Perušić - čime će ova ljetna škola dobiti i istaknuto interdisciplinaran karakter.

Ovogodišnja je ljetna škola s temama koje se sustavno ne obrađuju gotovo nigdje drugdje, pogotovo da su dostupne javnosti, stoga savršeno mjesto za sve one koji vole postavljati najdublja pitanja o sebi i Svemiru.

U toku pet dana, koliko će trajati ljetna škola, predstavit će se čitav niz pitanja vezanih uz glavnu temu – kako shvatiti vezu Čovjeka i Svemira, što današnja znanost zapravo zna o Kozmosu i koja su njezina moguća ograničenja, koje posljedice ima razvoj znanja o Svemiru na ljudsko društvo, kako možemo shvatiti kozmičke mitove starih naroda - a osim predavanja i diskusija bavit ćemo se i promatranjem zvjezdanog neba sa zvjezdarnice Kozmološkog centra.

Na sudjelovanje u ljetnoj školi pozvani su svi zainteresirani, od srednje škole pa nadalje, a dobrodošli su i motivirani učenici viših razreda osnovnih škola.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem prijavnog obrasca sa strane, a kao uvjet za sudjelovanje na ovoj ljetnoj školi potrebno je priložiti i kraći esej od najmanje 250 riječi na sljedeću temu: Kako je moguće Čovjeka shvatiti kao mali Svemir, odnosno mikrokozmos?

Ljetna škola - Razgovori o Kozmosu (2022.)
Ljetna škola: Razgovori o Kozmosu (2022.)

    Popis predavanja i materijali